top of page

Το σώμα + ο άλλος -/η ανάμεσα στα όρια Πραγματικού// Ονειρικού // Ψηφιακού

 

Stadtmuseum Düsseldorf  1-18 Νοεμβρίου 2019

 

Το Dare Dance Digitalize χρηματοδοτήθηκε και ταξίδεψε στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας για 18 μέρες (1-18/11/2019). Επιλέχθηκε ως μία από τις 30, σε σύνολο 700 αιτήσεων από καλλιτεχνικές ομάδες (χορού-performance & εικαστικούς) απ’ όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του 2ου γύρου του ευρωπαικού προγραμματος ‘’i-portunus creative europe mobility project’’, με χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης. Ήταν μια συμπαραγωγή του Dare Dance Digitalize The 3D project , του Stadtmuseum Dusseldorf (το Μουσείο Πόλης του Ντύσσελντορφ) και του οργανισμού KRASS στο Ντυσσελντορφ, στον οποίο καλλιτέχνες προσφέρουν εργαστήρια σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και νέων.

Από τις 2.11 ως τις 15.11, ο Αντώνης Μπέρτος πραγματοποίησε performative διαθεματικές έρευνες μεθοδολογίας στο χώρο των εκθέσεων του μουσείου. Το Stadtmuseum Dusseldorf είναι ένα τριώροφο μουσείο με πλήθος από εκθέματα. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στη σύγχρονη τέχνη, ενώ οι δύο επόμενοι όροφοι είναι αφιερωμένοι σε ιστορικά εκθέματα του Ντύσσελντορφ (ιστορικές φορεσιές και αντικείμενα από το μεσαίωνα). Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού του project ήταν να ερευνήσει τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό, το ονειρικό και το ψηφιακό. Εκκινούσε από την αρχική σκέψη και ανάγκη να επικοινωνηθεί το εξής: Η ζωή όλων μας είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση ανάμεσα σε αυτό που ισχύει τώρα και αυτό που θα μπορούσε να ισχύσει στο μέλλον. Στην καθημερινότητα μας είναι σα να ζούμε σε δύο παράλληλους κόσμους- τον πραγματικό και τον ονειρικό-τις σκέψεις μας και τα όνειρα μας. Μόνο μέσα από τη διαπραγμάτευση πραγματικού και ονειρικού μπορούμε να φθάσουμε σε μια πιο ουσιαστική πραγματικότητα. Το ψηφιακό κομμάτι διερευνούσε την επικοινωνία μέσω της οπτικής αποτύπωσης του ονειρικού στοιχείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτή η σχέση διερευνήθηκε με τους εξής τρόπους-μέσα: Την αλληλεπίδραση των performer-χορευτών (ζωντανά εκθέματα) με τα εκθέματα του μουσείου, αλλά και τη χρήση του video ως έκθεμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Μπέρτος πραγματοποίησε τις εξής  performative διαθεματικές έρευνες μεθοδολογίας :

  • 5.11-15.11 Διερεύνηση της σχέσης του σώματός του, ως performer σε αλληλεπίδραση με τα εκθέματα και τους επισκέπτες του μουσείου

  • 9.11  Σε συνεργασία με την Anna Kempin απόφοιτη της κρατικής σχολής χορού της Κολωνίας, διερεύνηση της σχέσης του σώματος της με εκθέματα της επιλογής της. Ποιά εκθέματα επιλέγει και πώς διαδρά με αυτά, ώστε να αποδώσει τη σύνδεση πραγματικού-ονειρικού-ψηφιακού  (video αποτύπωση)

  • 12.11 Σε συνεργασία με την Tasi Halle,καλλιτέχνη του KRASS Dusseldorf και οπερατική τραγουδίστρια σε θέατρο της Κολωνίας, διερεύνηση της σχέσης του τραγουδιου με εκθέματα της επιλογής της, ώστε να αποδοθεί η σύνδεση πραγματικού και ονειρικού (live performance)

  • 16.11 Τελική παράσταση για Key Actors του Dusseldorf, με performers την Άρτεμις Μανάκου και το Νίκο Καραπανάγο, σε σχεδιασμό Αντώνη Μπέρτου.

Επιπλέον, ο Αντώνης Μπέρτος πραγματοποίησε τις εξής δράσεις κοινότητας:

  • 2.11-11.11 εκπαιδευτικά προγράμματα σωματικού θεάτρου σε 10 παιδιά δημοτικού στο camp προσφύγων Meineckestrasse

  • 14.11 εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικοινωνίας δίχως βία, σωματικού θεάτρου και videodance σε 30 εφήβους -ες στο Ελληνικό Λύκειο του Ντυσσελντορφ

Όλη η παραπάνω visual και αναπαραστατική έρευνα έγινε με βαθύτεροο στόχο να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να σταθούμε και να δούμε ο ένας τον άλλο (συνήθως προσπερνάμε τον άλλο, τον διαφορετικό, τόσο γρήγορα ώστε τον καθιστούμε αόρατο). Κυρίως, να δούμε ο ένας τα όνειρα του άλλου, να τα μοιραστούμε , ώστε να δημιουργήσουμε νέα κανάλια επικοινωνίας και διασύνδεσης.

 «Το Σώμα και η Πόλη που κατοικούμε μέσα από δύο έργα videodance // Όταν τα ψηφιακά μέσα γίνονται σύμμαχοι του σώματος και του δημόσιου χώρου»

 

23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023  // ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (ΧΑΝΙΑ)

Η εισήγηση του Αντώνη Μπέρτου που επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στην Ημερίδα “Το σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Χανιά) σε συνδιοργάνωση του Dance Days Chania Festival και της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.

Επιστημονική επιτροπή:


Αλέξανδρος Βαζάκας (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγητής Π.Κ.)
Δρ. Αριάδνη Μίκου (Αρχιτέκτων, Ερευνήτρια Χορού)
Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη (Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ)
Δήμητρα Χατζησάββα (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγήτρια Π.Κ.)
Σοφία Φαλιέρου (Χορογράφος, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Dance Days Chania)


 

Ως επιστήμονα και ως καλλιτέχνη με απασχολεί πάρα πολύ όπως και πολλούς από εμάς  το θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας.

 

Η δομή της εισήγησης μου αποτελείται από δύο μέρη: 

 

Στο Α’ μέρος θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από το κινηματογραφικό έργο για χορό με τίτλο, L' image inconsciente du corps, που έχω δημιουργήσει με το Dare Dance Digitalize.

Είναι εμπνευσμένο από το ομότιλο βιβλίο της Γαλλίδας ψυχαναλύτριας Φρανσουα Ντολτό που σημαίνει “η ασυνείδητη εικόνα του σώματος”

 

Στη συνέχεια και με αφορμή αυτό, θα  αναφερθώ  στην αφετηρία των πραγμάτων που είναι η σχέση με τον εαυτό και πως ο εαυτός μας κατοικεί το σώμα μας. Στη συνέχεια πως αυτή η αίσθηση του εαυτού μας βιώνει το δημόσιο χώρο. 

 

Στο Β’ μέρος θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από το Rise.Fall.Rise Again του Dare Dance Digitalize όπου θα αναφερθώ στη διεργασία συνειδητοποίησης και αυτοπροσδιορισμού του ατόμου σε σχέση με τον Άλλον στο δημόσιο χώρο. 

 

 

 

Α’ ΜΕΡΟΣ

 

Στο L' image inconsciente du corps επικεντρώθηκα στη σχέση με τον εαυτό και την ασυνείδητη εικόνα του σώματος στο δημόσιο χώρο. Ο δημόσιος χώρος εδώ έπαιξε το ρόλο ταυτόχρονα ενός πραγματικού και ενός εσωτερικεύμένου χώρου στις παρυφές συνειδητού και ασυνειδήτου. Πιο συγκεκριμένα, το Βαλλιάνιο Μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα υπήρξε ιδανικό. Χάρη στις μεγαλοπρεπείς στριφογυριστές μαρμάρινες σκάλες, είχαμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε την είσοδο της χορεύτριας που συμβολίζει το συνειδητό από τη δεξιά κλίμακα και της χορεύτριας που συμβολίζει το ασυνείδητο από την αριστερή κλίμακα. Ο τόπος συνάντησης τους είναι η είσοδος της βιβλιοθήκης με τις πόρτες όμως ερμητικά κλειστές προς το εσωτερικό του κτιρίου, όπως και το ασυνείδητό μας. Η χορογραφία είναι κυρίως γραμμική ώστε να έρχεται σε συμφωνία με τις αρχιτεκτονικές γραμμές της βιβλιοθήκης. Ενδιάμεσο μεταβατικό αντικείμενο των δύο κόσμων (συνειδητού και ασυνειδήτου) και των δύο σωμάτων των χορευτριών καθίσταται  ένα υλικό με μεγάλη πλαστικότητα, το λευκό ριζόχαρτο: λεπτό, εύπλαστο διαφανές και αδιαφανές ταυτόχρονα.  

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εισάγω την έννοια του όρου ‘ασυνείδητη εικόνα του σώματος’. Όπως γράφει η ψυχαναλύτρια  Francoise Dolto στο ομότιτλο βιβλίο της: ''Το σωματικό σχήμα είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους. Καθορίζει το άτομο ως εκπρόσωπο του ανθρώπινου είδους, ανεξαρτήτως τόπου, χρόνου ή συνθηκών κάτω από τις οποίες ζει. 

 

Όμως η εικόνα του σώματος είναι προσωπική στον καθένα : συνδέεται με το υποκείμενο και με την ιστορία του. Υπόβαθρο του ναρκισσισμού, είναι κατ' εξοχήν ασυνείδητη. Είναι η συμβολική ενσάρκωση του επιθυμούντος υποκειμένου. Η εικόνα του σώματος είναι η ανα πάσα στιγμή ασυνείδητη μνήμη όλων των βιωμένων σχέσεων και παράλληλα είναι επίκαιρη, ζωντανή, δυναμική: μπορεί να μεταμφιέζεται ή να παροντοποιείται στην εδώ και τώρα σχέση. Κάθε επαφή, κάθε επικοινωνία με τον εαυτό μας και τον άλλο στηρίζεται στην εικόνα του σώματος.

 

 

Μου ήταν πολύ σημαντικό να βρω μια σύνδεση ανάμεσα στο βαθιά εσωτερικό χώρο με τον εξωτερικό και το δημόσιο. 

 

Σε αυτό το σημείο ήρθε η κάμερα, ως ένα βλέμμα με πρόθεση. Να συμπεριλάβει, να ενσωματώσει όλα τα κομμάτια που ήταν διαχωρισμένα, τον κατακερματισμένο εαυτό, ένα βλέμμα πλήρους αποδοχής, ένα θεραπευτικό βλέμμα. Ένα βλέμμα που αγκαλιάζει την ύπαρξη. Ένα βλέμμα που χτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα βλέμμα που περιβάλλει, αναδεικνύει, θεραπεύει, εμπνέει. Αυτό το βλέμμα  που όσοι άνθρωποι το έχουν δεχθεί, το θυμούνται σε όλη τους τη ζωή. 

348365051_791848215798155_5584886815976691995_n.jpg

Β’ ΜΕΡΟΣ

 

 

Το  Rise.Fall.Rise Again εξερευνά την έννοια της ταυτότητας, της ετερότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Στην αρχή, τοποθετεί τα σώματα των τριών ερμηνευτών στον αστικό χώρο, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας στην οδό Πανεπιστημίου στα Προπύλαια. Ένας χώρος όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η καρδιά της καθημερινότητας της πόλης, αλλά και το σημείο όπου ξεκινούν οι συλλογικές διεκδικήσεις. 

 

Τα στοιχεία της ταυτότητας του κάθε ατόμου ξεδιπλώνονται μέσα από το δίπολο I am/I am not, με μια ξεκάθαρη στόχευση αυτοπροσδιορισμού που επιλέγει το ίδιο το άτομο επειδή αυτό επιθυμεί. Η αφήγηση οδηγείται σε μια ηχηρή ´´κινητική κραυγή´´ από τους τρεις ερμηνευτές: ´´I am not afraid of diversity´´ - Δε φοβάμαι τη διαφορετικότητα και ´´I will fight against any discrimination´´ - Θα αγωνιστώ ενάντια σε κάθε διάκριση. Η τελευταία σκηνή τοποθετείται στη σιδηροδρομική γέφυρα του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου ‘Πειραιάς-Κηφισιά’, στο σταθμό Καλλιθέας. Αποτυπώνει τη σύνδεση, αλλά και την αποτυχία σύνδεσης, την ευαλωτότητα τις νίκες ενάντια στη διάκριση και τον αποκλεισμό αλλά και τις ήττες 

 

Στο ´´Rise.Fall.Rise Again´´ το σώμα  ελκύεται από το έξω, μια ασυγκράτητη ορμή του σώματος να συνδεθεί με τα άλλα σώματα της πόλης: για να γίνουν ορατές και ουσιαστικά σεβαστές όλες οι ταυτότητες των ανθρώπων. Είμαι το σώμα μου, είμαι η πόλη μου, είμαστε οι άνθρωποι που αγωνιζόμαστε μαζί για κοινές αξίες, για κάτι μεγαλύτερο. 

 

 

Οι θεατές βρίσκονται μπροστά σε εικόνες που αφορούν τη μάχη του σύγχρονου σώματος, ενάντια σε διακρίσεις, αποκλεισμούς και φόβους ετερότητας, η οποία πολλές φορές είναι άνιση και οδηγεί το σώμα σε αλλεπάλληλες πτώσεις. 

Σημαντικό ρόλο και πηγή έμπνευσης του ´´Rise.Fall.Rise Again´´  αποτέλεσε το πολυσύνθετο μουσικό σύμπαν του νορβηγικού συγκροτήματος Ulver, ενός συγκροτήματος που πειραματίζεται με πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Στη μουσική τους σύνθεση ´´So falls the world´´, στήριξα την εικόνα των σύγχρονων σωμάτων που πέφτουν με κάθε ετεροφοβική επίθεση-ακρότητα-δολοφονία: Είναι σα να σωριάζεται στο έδαφος όχι μόνο το θύμα της επίθεσης αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα-ολόκληρος ο κόσμος. 

 

 

Εδώ έρχεται και η έννοια  της εσωτερικής απεραντοσύνης. Η εσωτερική απεραντοσύνη είναι το 8 κεφάλαιο του εξαίρετου βιβλίου του Gaston Bachelard « Η Ποιητική του Χώρου» : Το 8ο κεφάλαιο αυτού του εξαιρετικού βιβλίου ξεκινά με τη φράση του Rilke.  ´´Ο κόσμος είναι μεγάλος, αλλά μέσα μας είναι βαθύς σαν θάλασσα.´´. Για κάθε σώμα που σωριάζεται στο έδαφος κυριολεκτικά ή μεταφορικά από μια ετεροφοβική επίθεση, θα υπάρχει πάντα η αίσθηση απεραντοσύνης με την οποία μπορούμε να συνδεθούμε και να δημιουργήσουμε φυσικό και εσωτερικό χώρο για να  ξανασηκωθούμε και να φωνάξουμε με τη  φωνή, με το σώμα μας, με όλο μας το ´´είναι``: Δε φοβάμαι τη διαφορετικότητα και  - Θα αγωνιστώ ενάντια σε κάθε διάκριση.

 

Κλείνοντας, θεωρώ πολύ σημαντικό να γίνει ο χορός  ένας κεντρικός, ένας κρίσιμος λόγος για την εποχή μας και ο δημόσιος χώρος ένας κεντρικός και κρίσιμος χώρος. Τα ψηφιακά μέσα μπορούν να αποδειχθούν πολύ σημαντικοί σύμμαχοι για τον παραπάνω σκοπό.  Ας νιώσουμε στο σώμα μας, αυτή την ασυγκράτητη ορμή του, να σχετισθούμε με ανθρώπους από διαφορετικά πεδία και να δώσουμε ένα κοινό αγώνα: για το σώμα, το χορό, το δημόσιο χορό, την αίσθηση της κοινότητας και του μοιράσματος σκέψεων και συναισθημάτων, χώρο να ακούσουμε τον άλλο άνθρωπο και για να γίνουν ορατές και ουσιαστικά σεβαστές όλες οι ταυτότητες.

L' image inconsiente du corps:

Concept- Dramaturgy: Antonis Mpertos

Direction: Antonis Mpertos - Vangelis Papevangeliou

Kinesiology : Antonis Mpertos

Dancers: Melina Davveta, Konstantina Latari

Cinematography-Editing: Vangelis Papevangeliou

Original Music: Sylvein (NL)

Recording/Mix : Manos Apostolopoulos

Production: Dare.Dance.Digitalize

Based on: Francoise Dolto's psychanalytic work

Rise Fall Rise Again

Concept- Dramaturgy: Antonis Mpertos

Direction: Antonis Mpertos - Vangelis Papevangeliou

Performers: Ina Varka, Ioanna Karategou, Antonis Mpertos

Cinematography-Editing: Vangelis Papevangeliou

Original Music: Ulver

Production: Dare.Dance.Digitalize

Special Thanks: Natalia Petala, Jacklin Fischer (Theater der Klaenge), Artemis Manakou, Kymothoi Studio, Maria Zervou, Arbeit Und Leben, Fenna Godhoff

Funded by: Federal Ministry of Foreign Affairs, Senior Citizens, Women & German-Greek Youth Office

Υβριδικό Πρόγραμμα '' I AM ANOTHER ''

Athens // Monemvasia // Düsseldorf 

Ιανουάριος 2022 - Ιανουάριος 2023

Το "i am another" υπήρξε ένα πολύπλευρο και πολυσύνθετο project που σχεδίασε ο Αντώνης Μπέρτος μαζί με τη χορογράφο Jacqueline Fischer από το THEATER DER KLÄNGE στο Düsseldorf, τη Ναταλί Πεταλά και τη Julia Hallebach υπεύθυνες στην iJAB (Υπηρεσία Διεθνών Δραστηριοτήτων για τη Νεολαία) στη Βόννη και τη Fenna Godhoff από τον οργανισμό νέων Arbeit und Leben NRW . Συνεργάστηκαν 4 οργανισμοί: DARE DANCE DIGITALIZE  (Αθήνα), Κυμοθόη - Kimothoi Άμκε Παραστατικών Τεχνών Θόη (Μονεμβασιά) Theater der Klange και Arbeit und Leben (Düsseldorf,).Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 35 νέοι και νέες,18-29 ετών από Ελλάδα και Γερμανία. Οι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες νέοι χορευτές, νέοι πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και νέοι κινηματογραφιστές. Στόχος του προγράμματος ήταν οι νέοι να συναντηθούν και με την καθοδήγηση των επαγγελματιών να δημιουργήσουν videodance, video και live dance performance ενάντια στο ρατσισμό και με πρόσθετες θεματικές τις έννοιες της ταυτότητας και ετερότητας.

 

Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τρείς φάσεις:

 

Α' Φάση: Οι συναντήσεις από το Φεβρουάριο του 2022 ως και αρχές Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας.

Στην Ά Φαση οι νέοι χρησιμοποιώντας κάμερες που δόθηκαν από το πρόγραμμα τράβηξαν σύντομα πλάνα από την πόλη τους την Αθήνα και το Düsseldorf, με θέμα το ρατσισμό, την ταυτότητα και ετερότητα.

 

Β' Φάση: 8ήμερο residency στην Κυμοθόη στη Μονεμβασιά και open air παρουσίαση στο κάστρο.

 

Γ' Φάση: 8ήμερο residency στο THEATER DER KLÄNGE στο Düsseldorf και παρουσίαση στο θέατρο του Humbold Gymnasium

 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε:

 

Α+Β φάση:

 

-Υπουργείο Νεολαίας της Γερμανίας (Federal Ministry of Foreign Affairs, Senior Citizens, Women and Youth)

-Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ( ΕΓΙΝ-DGJW).

-Με την υποστήριξη του προγράμματος «Living Labs: International Places for

Tolerance» του iJAB (International Youth Work Bonn/Germany).

 

Γ' Φάση:

 

-Υπουργείο Νεολαίας της Γερμανίας (Federal Ministry of Foreign Affairs, Senior Citizens, Women and Youth)

Κατά τη διάρκεια της Ά Φασης εκτός από τη Jacqueline Fischer και τον Αντώνη Μπέρτο, δίδαξαν η Άρτεμις Μανάκου (σωματικό θέατρο) η Μαρία Ζερβού (παιδαγωγική του θεάτρου), ο Βαγγέλης Παπαευαγγελιου (κινηματογραφικές τεχνικές) και ο Jeorg Lensing (sound design).

Poster.png
323324150_1226168118246642_2701734745689483080_n.jpg
323441219_608206114644425_8745198188398637255_n.jpg
323684225_1251982115383250_2542253709175216247_n.jpg

Συνεργαστήκαμε με τη μεταφράστρια και γλωσσική εμψυχώτρια τη Μελίνα Λαίνα από τον οργανισμό Vision Networks Athens. Στην Ά Φάση του προγράμματος συμμετείχε ως παρατηρητής το ίδρυμα JFF (Institute for Media Education in Research and Practice)-ερευνητικό κέντρο στην Κολωνία που κάνει έρευνες για τις τάσεις των νέων με τα new media, με την ερευνήτρια Franciska Koschei.

 

Κατά την Ά φαση του προγράμματος είχαμε την χαρά και την τιμή να έχουμε δύο φιλοξενούμενους εισηγητές:

 

-Την Ακτίνα Σταθάκη υπεύθυνη καλλιτεχνικού προγραμματισμού του 1927 art space, η οποία μας παρουσίασε διαδικτυακά, ερευνητικό και φωτογραφικό υλικό απο την έκθεση "madder and madder and hotter and hotter" με θέμα τo κίνημα Black Lives Matter και την ιστορία της ρατσιστικής βίας στην Αμερική.

-Την καθηγήτρια Εθνολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου την κυρία Ειρήνη Τουντασσάκη, η οποία έκανε εισήγηση για θέματα ετερότητας και ταυτότητας.

 

Στη Β' φάση του προγράμματος στη Μονεμβασιά επιπλέον σεμινάρια-παρουσιάσεις πραγματοποίησαν οι:

-Ramiro Gabriel Valerio Lemez : "Partnering"

-Μπέττυ Αγγελοπούλου και Μάγια Γκουρτσογιάννη:"Mindful Process of creating our "Alter Ego" using the technique of collage"

-Paola Evelina Gallarato: Παρουσίαση μέρους του φωτογραφικού της έργου με σύγχρονους χορευτές στη Γερμανία

322614865_563957565335933_6530884600758791511_n.jpg
322880423_563593662306812_2471591180985873712_n.jpg
323162648_518415640133530_2179199269697854319_n.jpg

Στην Γ' φάση του προγράμματος στο Düsseldorf επισκεφθήκαμε κέντρο υποδοχής προσφύγων-μεταναστών στο κέντρο της πόλης, όπου μας μίλησε πρόσφυγας από το Αφγανιστάν για τα βιώματα του καθώς και υπεύθυνη του κέντρου.

Επιπλέον σεμινάριο contact και partnering από τον Geronimo Dorkas.

Στην τελική εκδήλωση στο Dusseldorf συμμετείχαν οι μουσικοί: Antonius Papamichail, Helena Katsiavara, Mariam Thamnopoulou και Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

 

Δημιουργία Αφίσας: Κυριάκος Καλογερίνης (Μονεμβασιά), Θάνος Ράπτης (Dusseldorf)

Photo credits: Paola Evelina Gallarato

 

Οι νέοι-νέες συμμετέχοντες -ουσες του προγράμματος:

Σοφία Μαρτίου,Μαίρη Γιαννούλα, Sophia Otto, Yun Sun Choi Sunny, Ίνα Βαρκά, Ιωάννα Καρατέγου, Joséphine Lensing, Φωτεινή Καραγιάννη, Mariam Τhamnopolou Mia Merker , Μίλτος Μαστρογιάννης, Timon Aydin, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Michael Bayen, Carl Brandenburger, Frieda Boss, Δέσποινα Γάζη, Αγγελος Πανάγος, Γιάννης Πανάγος, Παναγιώτης Μανάκος, Αγγελική Κατσομαλλιάρη, Χριστιάννα Χ, Σοφία Χιονίδη, Λένα Αμαραντίδη, Μυρτώ Στολίδη, Νεφέλη Καστανιά κ.α.

 

Ένα πολύ μεγάλο "ευχαριστώ" και βαθιά ευγνωμοσύνη για όσους και όσες πίστεψαν στο πρόγραμμα "I am another", πίστεψαν στο Dare.Dance.Digitalize και συνέβαλαν με το τρόπο τους και από τη θέση τους να δημιουργήσουμε όμορφες και ουσιαστικές συναντήσεις-δεσμούς-σχέσεις και καλλιτεχνικά έργα ενάντια στο ρατσισμό και σε κάθε είδους αποκλεισμό.

318463387_10229968478184465_4585490489934767720_n.jpg
319692798_534784141896568_7785291073385206782_n.jpg
318407296_10229968483104588_4231548102592274482_n.jpg
319179101_697783981716141_5607581947423465932_n.jpg
319203312_1367831497298996_2352032367635434618_n.jpg
364221608_848160986732322_476797485462787154_n.jpg
363863176_241841795472041_3756632915360923687_n.jpg
364389658_974731007067302_6815606861180698444_n.jpg
Ανώνυμο σχέδιο.jpg
bottom of page